Reseförsäkring

Av alla de försäkringar som det är rekommenderat att teckna för att vara trygg när olyckan är framme – är reseförsäkringen den mest rekommenderade. Allt som kan inträffa när du är hemma kan också inträffa när du är bortrest. Men då står du helt utan det vanliga sociala skyddsnät som du kan räkna med i Sverige. Utomlands är exempelvis sjukvården vanligen mycket dyr. Som prisexempel kan nämnas att ett en natt på sjukhus i Österrike kostar 4 000 kronor och att enbart ta ett blodprov i USA kostar 6 300 kronor.

Jämför försäkringar nu, klicka här!

Om du blir tvungen att resa hem under sjukdom kan kostnaderna bli astronomiska. Räkna med allt från 25 000 kronor till 1 000 000 kronor, beroende på var du befinner dig och vad som krävs av transporten.

Reseförsäkring som en del i hemförsäkring
Reseförsäkringen brukar finnas med som en naturlig del av hemförsäkringen, vilket gör att 97 % av alla svenskar automatiskt har en reseförsäkring. Denna reseförsäkring gäller i fyrtiofem dagar från resans start. För resor som varar längre än så bör man skaffa sig en separat reseförsäkring.

Separat reseförsäkring bör du också skaffa om du tillhör de 3 % som inte äger hemförsäkring. Detta är oftast unga, som precis flyttat hemifrån och har dålig ekonomi. Men ska man ut på resa bör man lägga upp de pengar som krävs för en separat reseförsäkring. Kostnaderna som uppstår om denna saknas är definitivt inget man har råd med om man tycker att man inte har råd med hemförsäkring.

Notera dock att reseförsäkring vanligen ingår om man betalt minst 50 % av den med hjälp av betal-, bank- eller kreditkort.

Reseförsäkring i form av det ”Europeiska sjukvårdskortet”
Om du reser inom EUs gränser bör du ta med dig det så kallade Europeiska sjukvårdskortet. Detta intygar att du är försäkrad i Sverige och därför har rätt till nödvändig vård i samtliga EU och EES-länder – och Schweiz. Detta gäller dock ej hos privatläkare. Reser du utanför dessa länder är det reseförsäkring som gäller.

Kom ihåg när du vill nyttja din reseförsäkring
- kontakta alltid ditt försäkringsbolag före du gör något annat vid sjukdom eller vid olycka.
- spara alla kvitton och intyg som är kopplade till vårdsituationen.
- kolla alltid upp i förväg vad din reseförsäkring gäller och inte gäller, så du inte lägger ut onödiga utgifter på något du sedan inte bli ersatt för.

Skillnader mellan reseförsäkringar
Det finns ett par skillnader mellan reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen och den du kan teckna särskilt. Den reseförsäkring du har med hemmet brukar ofta kräva att du betalar en självrisk när den utnyttjas. Detta kan du slippa när du nyttjar en separat reseförsäkring.

En separat reseförsäkring brukar också ha ett mycket bättre skydd i händelse av förlust av, eller skada på bagage.

En annan del som brukar in gå i separat reseförsäkring är ett ”kom-i-kapp”-skydd om du på grund av oförutsedda händelser skulle missa exempelvis en flygavgång. Då kan den reseförsäkringen täcka de kostnader du har för att komma ikapp resan mot dess mål. Separata reseförsäkringar brukar i allmänhet också ge högre ersättningssummor.